Contactgegevens

Feniks Organizing
Blauwkapel 70
4208 BR Gorinchem

Telefoon:
06-38306749

Mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK:
30235485

BTW:
NL001564828851

Even snel je mail beantwoorden in de rij bij de supermarkt, een telefoontje van je kind aannemen terwijl je aan het werk bent. Of een klant te woord staan als je de was ophangt. Het is tegenwoordig heel normaal. We zijn altijd en overal bereikbaar en online. Handig natuurlijk maar het heeft ook wel nadelen. Want het komt ook wel eens niet uit. Omdat je je wilt concentreren op een taak, in bespreking zit of net een belangrijk privégesprek voert of gewoon even lekker vrij bent.

Maar ja, je kunt tegenwoordig altijd bereikbaar zijn dus moet het ook….
Of toch niet?
Het feit dat je 24 uur per dag kan werken, wil nog niet zeggen dat je het ook moet! Toch hebben steeds meer mensen last van technostress. Ze voelen zich geleefd door hun smartphone, tablet, e-mail en hebben het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Domweg omdat het technisch mogelijk is of omdat ze denken dat hun werkgever en collega’s dat van ze verwachten.

Cultuur

En alhoewel de meeste werknemers heel blij zijn met hun smartphone en tablets, toch geeft zo’n 60% aan dat ze graag (duidelijke) afspraken over bereikbaarheid willen. Door de snelle groei van het gebruik van mobiele apparaten zijn bedrijven er vaak (nog) niet aan toe gekomen om duidelijk te maken wat ze van hun medewerkers verwachten. En vaak heeft de bedrijfscultuur ook invloed. Ging je vroeger pas naar huis als de baas wegging, tegenwoordig beantwoordt je ’s avonds laat toch nog even snel zijn mailtje terwijl je eigenlijk al met één been in bed ligt. Logisch dat dit onrust en dus stress geeft.

Uit onderzoek van de FNV en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat steeds meer werknemers gebruik maken van mobiele apparatuur in plaats van (gewone) computers en laptops. Naast de vele voordelen daarvan, signaleren zij echter ook een aantal neveneffecten zoals technostress. Dit kan leiden tot slaaptekort, verminderde productiviteit, moeite met concentreren, overbelasting, informatiemoeheid, klachten aan vingers, polsen en nek en schouders.

Afspraken

Om te kunnen blijven profiteren van de voordelen van mobiele apparaten op de werkvloer en de neveneffecten te beperken, geven de onderzoekers van de UvA onder andere de volgende aanbevelingen.

  • Bezin eer ge begint: Is het noodzakelijk dat werknemers altijd en overal bereikbaar zijn? Neem je de nieuwste technologieën direct over of kijk je eerst of het daadwerkelijk iets toevoegt.
  • Vraag advies aan de OR bij het doorvoeren van ander werkwijzes zoals "Het Nieuw Werken" en de inzet van nieuwe technologie.
  • Beperk de risico’s: Maak duidelijke afspraken over o.a. bereikbaarheid, het beantwoorden van e-mail buiten kantoortijd en over de ergonomische eisen die aan mobiele apparatuur worden gesteld.
  • Geef medewerkers goede voorlichting over de mogelijke risico’s en geef tips om overbelasting te voorkomen.
  • Spreek duidelijke gedragsregels af binnen het bedrijf.

Discussie

Het is dus belangrijk om binnen een bedrijf heldere afspraken te maken over bereikbaarheid en het gebruik van mobiele apparatuur. Zorg dat je als bedrijf duidelijk bent over wat je van je medewerkers verwacht en wat ze van het bedrijf mogen verwachten. Maak afspraken die passen bij het bedrijf en de (gewenste) bedrijfscultuur.

De beste manier is dan ook om dit samen met de medewerkers (en OR) te doen. Bespreek het onderwerp eens in een werkoverleg, OR-vergadering of start een interne discussie op intranet of een vergelijkbaar intern onlineplatform. Ook als er al wel afspraken zijn gemaakt in uw bedrijf is dit nuttig. Zo wordt snel duidelijk of iedereen de afspraken kent en of ze nog wel voldoen.

Bekijk of het zinvol is om de medewerkers te trainen zodat ze beter om kunnen gaan met het verwerken grote hoeveelheden informatie, werkonderbrekingen en het stellen van hun eigen grenzen.

 Wilt u advies of ondersteuning bij het opstellen van gedragsregels of een training voor uw medewerkers, neem dan contact met Feniks Organizing op om de mogelijkheden te bespreken.